יום שישי, 26 בנובמבר 2010

למען הוסף ספק

למה חילקו את היממה ל24 שעות?מי החליט מתי מדינה אחת מתחילה ונגמרת אחרת? ולמה לעזאזל שמים בוקסר מתחת לבגד ים?!
הרבה שאלות אופפות אותנו במהלך חיינו בשביל החלב, תהליך החשיבה של "למה בעצם אני עושה את זה" או "למה זה ככה", נקרא סקפטיות. אבל מאיפה זה מגיע? ויותר מעניין לאן זה הולך.
אסכולת הספקנות נוסדה עוד בימי יוון העתיקה בעיר ששמה סקפסיס. ומכאן השם, סקפטיות בלועזית, ספקנות בעברית. מה שאסכולת הספקנות בעצם באה להגיד היא שלא צריך לקבל כל דבר(מוסכמות חברתיות) כמובן מאליו, ושכל אחד צריך לבדוק ולחקור בעצמו האם הדבר הזה באמת נכון או שהתוצאות שגויות או מוטות לצרכים שונים. הספקנות במובן השטחי של המילה לא אפשרית, אי אפשר לבחון ולבדוק כל דבר מהבסיס וצריך להניח כמה הנחות ולסמוך על מספר דברים. החוכמה היא לדעת מתי לא.
מפת העולם היא דוגמא קלאסית להסתמכות על דבר שמבחינת כולנו הוא מובן מאליו, הרי מי לא מכיר את מפת כדור הארץ? למרות שאף אחד מאיתנו לא באמת בדק מדד ושירטט אותה, כולנו רואים במפה כעובדה מוצקה בשטח ואיתה אנחנו עובדים.
אז בוא נבדוק כמה באמת אתם מכירים את כדור הארץ.
איזה חלק יותר גדול?
אירופה או דרום אמריקה?
















במפה רגילה אירופה נראית פחות או יותר בגודל של דרום אמריקה ואולי אפילו קצת יותר גדולה.
אך במציאות השטח של אירופה הוא 10.2 (מליון קמ"ר) ושטח דרום אמריקה הוא 17(מליון קמ"ר).

ברית המועצות לשעבר או אפריקה? 

אחת הדוגמאות הבולטות, במציאות שטח אפריקה הוא 30 (מליון קילומטר רבוע) ושטח ברית המועצות לשעבר הוא 22 (מליון קילומטר רבוע), אך לפי המפה המקורית נראה שברית המועצות לשעבר גדולה פי 2 אפריקה, למרות שבעצם היא קטנה ממנה.

גרינלנד או סין?
שטח גרינלנד במציאות 2.1 (מליון קילומטר רבוע)
שטח סין במציאות 9.5 (מליון קילומטר רבוע)
גם כאן גרינלנד נראית יותר גדולה למרות שסין גדולה ממנה במציאות פי ארבע וחצי!

המפה שמוצגת כאן היא המפה שכולנו מכירים, אותה מפה שמשתמשים בGOOGLE MAPS
וזאת מפת העולם עם הגדלים האמיתיים

אז איך כל זה קרה? עובדים עלינו? לא ממש.
הבעיה נובעת מכך שצריך להפוך כדור תלת מימדי למפה דו מימדית. בכל נסיון כזה חייב להיות איזה שהוא סוג של "הפרעה" או עיוות. את המפה כמו שאנחנו מכירים היום שרטט גרארדוס מרקטור גאוגרף פלמי בשנת 1569, במפה ששירטט גרארדוס הזוויות והצורות של היבשות נשמרות בצורה מדוייקת, תכונה שחשובה בעיקר לימאים, אך העיוות במפה שלו היא שככל שמתרחקים מקו המשווה(הקו האפור האופקי במפה של גוגל מפות) הגדלים מתעוותים והשטחים גדלים. בנוסף לכך במאה ה16 אירופה הייתה מרכז העולם ולכן בחר גרארדוס לשים אותה במרכז המפה. אפשר למקם במרכז המפה כל מדינה או יבשת שתרצו, וככה היו נוהגים לעשות פעם באוסטרליה, לשים את היבשת במרכז המפה ושלמעלה יהיה כיוון דרום ולא צפון כמו במפות שאנחנו רגילים להשתמש בהן. והתוצאה היא אוסטרליה גדולה במרכז המפה כמו שתוכלו לראות במפה הבאה.
הסיבה שגוגל משתמשת במפה שמעוותת את הגדלים היא שרב האנשים משתמשים בה למרחקים קצרים כמו נסיעה בתוך לונדון או לבדוק איפה לעזאזל זה בית שאן ובמקרים כאלה העיוות הוא אפסי.
אבל את הסיבה שבגללה בחרו להשתמש במפה של גרארדוס לחיי היום יום אפשר רק לנחש. כנראה שהאדם הלבן אוהב להרגיש גדול ובמרכז.

הפוסט הזה לא בא לערער את כל הידע שצברתם בחייכם או נסיון לשכנע אותכם לנשור מהלימודים. אלא בא להגיד, תפעילו קצת חשיבה, ותטילו מדי פעם ספק, לא כל דבר שאומרים לכם או כל דבר שאתם משתמשים בו הוא נכון או לגמרי נכון. הטלת ספק על דברים שנחשבו כנכונים הובילה לדברים נכונים יותר וגדולים יותר.אחת הדוגמאות הקלאסיות לכך היא תורת הייחסות של אינשטיין שבאה כתחליף למכניקה הקלאסית של ניוטון. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה